Art Rock Show – Wheel – Charismatic Leaders (Week 29)

Charismatic Leaders is het 3e studioalbum van de Finse progressieve metallers Wheel. Sinds hun oprichting in 2015 is Wheel snel uitgegroeid van de underdogs uit Helsinki, Finland, tot een internationale tour de force. De hoekige riffs, onvergetelijke melodieën en avontuurlijke reikwijdte van het debuut van het trio uit 2019, Moving Backwards, werd meteen aanbeden door fans van megasterren als Tool en Coheed & Cambria.

ZwareMetalen.com review: “Met Charismatic Leader brengt Wheel zijn derde langspeler uit. Net als op de vorige twee albums krijgen we zeven nieuwe nummers, waarbij de wisselwerking wordt opgezocht tussen korte(re) en lange composities. Gelukkig is het niet louter herhaling, maar weet Wheel ook nu weer een lichte verschuiving in het inmiddels bekende geluid door te voeren. Op de EP Rumination werd daar al een kleine hint naar gegeven met het stevige Blood Drinker. Die lijn wordt doorgetrokken op dit nieuwe album, waar meer stevig gitaarwerk te ontdekken valt. Bandleider Lascelles geeft hierover aan dat dit album in de smaak zal vallen bij liefhebbers van Wheel en van metal. Hiermee draait het progressieve wiel op volle toeren, zonder hierbij een perfecte cirkel te zijn. De ruwe randjes smaken namelijk uitzonderlijk lekker.

Die ruwe randjes werden op de eerste single Empire al meteen van stal gehaald. Het nummer begint direct lekker fel en herkenbaar, waarmee de connectie met het eerste album Moving Backwards kan worden gelegd. De echte verrassing ligt, zoals wel vaker, echter in het slot. Een simpel gitaarloopje biedt de aanloop naar een heuse breakdown met beukende gitaren en agressief geschreeuwde vocalen. Zo, dat komt wel even binnen! De aangemaakte adrenaline kan weer even weggestopt worden met het breekbare Porcelain.  (…)

Charismatic Leader is geen conceptalbum, maar daar heeft het wel sterk de schijn van. De nummers zijn individueel sterk, maar vormen met een elkaar een kloppend geheel. Je zou de nummers bijna (maar dan ook echt bijna) achter elkaar kunnen plakken tot één lang nummer. Hiermee weet Wheel wederom een zeer intrigerend album neer te zetten en zichzelf andermaal te ontwikkelen in het eigen gecreëerde universum. Verrassend genoeg is het geluid hiermee zwaarder dan op voorganger Resident Human en kent ook een flink donkere ondertoon. Misschien is Wheel hiermee zelf wel de charismatische leider aan het progressieve front?”

Naast Wheel (Charismatic Leaders), Coheed and Cambria (Vaxis IiI: A Window of the Waking Mind), Lucid Planet (II), Oceans of Slumber (Oceans of Slumber), Soen (Lotus) & Katatonia (Dead Air).

  • Thursday/Donderdag 12.00 – 24.00
  • Friday/Vrijdag 12.00 – 24.00
  • Saturday/Zaterdag 12.00 – 24.00

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.