Rock On! Wednesday, 21 august 2024 – King Crimson, Jethro Tull, Manfred Mann’s Earth Band, Caravan & Traffic

Psychedelic, heavy, prog and more innovating sounds spanning the late 60s and the early 70s – Wednesday April 17th. Dan’s pick of the week: King Crimson (In the Court of the Crimson King), Jethro Tull (Benefit), Manfred Mann’s Earth Band (Solar Fire), Caravan (For Girls Who Grow Plump in the Night) & Traffic (On the Road).

In the Court of the Crimson King is het eerste album van de Britse progressieve rockband King Crimson. Het album wordt door insiders gezien als een mijlpaal in de muziek; het geldt als een van de eerste albums uit de progressieve rock en is hiermee een van de wegbereiders van een nieuw genre. Op dit pad zouden er velen volgen, velen zouden de muziek van dit album als inspiratie gebruiken.

Christian Bekhuis van Prog Wereld: “Maar misschien wel de allerbelangrijkste reden waarom dit voor mij een klassieker is, is de muziek. Van het onheilszwangere, tegen progressieve hardjazzrock aanleunende, 21st Century Schizoid Man tot het pastorale I Talk To The Wind met schitterend fluitwerk van McDonald. Het perfecte huwelijk tussen akoestische gitaar en mellotron in Epitaph, met veel passie gezongen door Greg Lake. Kippenvel!! Maar ook het hippievisioen Moonchild met de daaropvolgende improvisatie waarin King Crimson zich begeeft in het schaduwgebied van rock, jazz en avant-garde. En natuurlijk het titelstuk: akoestische gitaar, subtiel fluitspel, dramatische zang, krachtig bas- en drumspel en kilos mellotronstrijkers. En dat alles in perfecte balans.

Ieder stuk laat een ander gezicht zien van de Crimson King, een andere stijlrichting. Richtingen die door bands als Genesis, Yes, Van Der Graaf Generator en ook latere bezettingen van King Crimson verder en zeker ook beter werden uitgewerkt. Maar King Crimson Mk.1 waren degenen die de eerste schreden zetten op dit onbekende pad, die het al die anderen eigenlijk mogelijk maakten om zo te kunnen excelleren in latere jaren. Waarvan akte.”

Wednesday, 21 august 2024 12:00 noon CET Brussels – 11 a.m. GMT London. Repeated: 16:00 & 20:00 hrs CET Brussels, 3 p.m. & 7 p.m. GMT London
Ends: 12 midnight CET Brussels, 11 p.m. GMT London.

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.